Netušená lahodnost: houbový tatarák jako elegantní předkrm

Vegetariánské jídlo s nakrájenou zeleninou, bylinkami a krémovým dipem na černém talíři.

Jestli milujete procházky českými lesy, stejně jako hledání pokladů pod kapradinami a spadaným listím, možná vás už někdy napadlo, co s tolika nalezenými houbami vlastně připravit. Dnes vám představím pokrm, který mě nadchl – houbový tatarák položený na pyré z květáku. Ač je inspirovaný tradiční předlohou, přináší úplně nový zážitek, který v sobě skrývá chuť přírody a jedinečnost vlastní sklizně. Proč tenhle recept opravdu musíte zkusit? Protože spojuje vše dobré z lesa a navíc ukazuje, že ze skromných českých surovin lze vykouzlit překvapivě výborné jídlo.

Proč právě houbový tatarák?

Houbové tataráky si u nás získávají stále větší oblibu. Jsou skvělou alternativou k masovému tataráku: nabídnou bohatou chuť, příjemnou texturu a neobsahují žádné maso. Díky své jednoduchosti a možnosti použití různých lesních hub podle sezóny se stávají stálicí na stolech milovníků přírodní kuchyně.

Jaké houby použít a na co si dát pozor

Když vyrážím do lesa, sbírám hlavně houby hlívu ústřičnou a žampiony, protože jsou snadno rozpoznatelné i pro méně zkušené houbaře. Pro tento recept jsou ideální právě díky své syté chuti a masité konzistenci. Samozřejmě, vždy dbejte na bezpečnost a sbírejte jen ty houby, které bez pochyb poznáte.

Typické ingredience pro české kuchaře

  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g žampionů
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 200 g květáku
  • 1 lžička křenu
  • pikantní paprika
  • kyselá okurka (volitelně)
  • sůl a pepř
Seznam hub, které nadchnou každého sběrače i kuchaře
Seznam hub, které nadchnou každého sběrače i kuchaře Doporučeno pro vás
Správná příprava otevírá úspěch v letošní houbové sezóně
Správná příprava otevírá úspěch v letošní houbové sezóně Doporučeno pro vás

Postup krok za krokem

Nejdříve si přichystejte houby – důkladně je očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Cibuli nasekejte najemno. Na rozpálené pánvi osmahněte cibuli na troše oleje, po chvilce přidejte houby a společně restujte 5–8 minut. Osolte až na závěr, aby houby pustily co nejméně vody.

Po restování houby slijte, promíchejte s francouzskou hořčicí a sójovou omáčkou. Tak vznikne základ pro netradiční tatarák ze sezónních surovin.

Výjimečné květákové pyré jako základ

Květák povařte v osolené vodě asi 10 minut, dokud nebude měkký. Nechte lehce vychladnout, přidejte křen a špetku pepře. Poté vše důkladně rozmixujte, aby pyré bylo zcela hladké. Tahle kombinace zvýrazní zemitou chuť hub a přidá na svěžesti celému pokrmu.

Servírování, které zaujme každého hosta

Na talíř nejprve položte vrstvu květákového pyré. Navrch opatrně navršte houbový tatarák a dozdobte najemno nasekanou kyselou okurkou a kouskem pikantní papričky pro ostřejší šmrnc. Věřte nebo ne, právě tato kombinace chutí je doslova neodolatelná!

Houbové tataráky jsou oblíbenou alternativou k tradičnímu masovému tataráku, nabízející bohatou chuť a texturu bez použití masa.

Porovnání tradičního a houbového tataráku

VlastnostMasový tatarákHoubový tatarák
Hlavní surovinaHovězí masoHouby (hlíva, žampion)
ChuťVýrazná, masováIntenzivně houbová
Doba přípravy15-20 min15-20 min

Co mi osobně na tomto receptu učarovalo? Pokud mám možnost nasbírat čerstvé houby přímo v lese, tatarák připravený z vlastnoručně nalezených kousků má úplně jiný rozměr. Ta radost, když víte, odkud jednotlivé ingredience pocházejí, je prostě nenahraditelná a vytváří z obyčejného jídla výjimečný zážitek.

Pamatujte, že alternativa tataráku z hub není jen o chuti. Je to způsob, jak využít přírodní bohatství, zpestřit si jídelníček a s radostí uvařit něco unikátního, co ocení rodina i přátelé při každé společné oslavě. Nezapomeňte se v komentářích podělit o své zážitky a tipy na vlastní kombinace kulinářských specialit z lesa!

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Komentáře