
Houby mají v naší kuchyni nezaměnitelné místo, ale jen málo kdo tuší, že správná doba vaření hub záleží na více faktorech. Najdou se i situace, kdy na časovém údaji opravdu záleží – jinak riskujete nejen ztrátu chuti, ale také bezpečnost jídla. Jak správně vařit houby, aby byly chutné i bezpečné? Udrží vaše houbaření v pohodě, a ještě podpoří chuť výsledných pokrmů? To vše se dočtete dál.
Než dáme houby vařit: příprava je základ
Před samotným vařením je nutné houby důkladně očistit od nečistot, jehličí a hlíny. Často je třeba je také nakrájet na menší kousky, což zajistí rovnoměrné prohřátí i odstranění zbytků nečistot během vaření. Je dobré mít na paměti, že lesní houby by měly být vařeny v dostatečném množství vody. Opatrnost se rozhodně vyplatí!
Musíme vařit jedlé houby před dalším zpracováním?
Mnohé jedlé houby (například žampiony nebo hříbky z obchodu) lze hned smažit nebo marinovat. U houbiček sesbíraných v lese je vhodné je alespoň krátce povařit. Důvodem je nejen snazší další zpracování, ale také minimalizace rizika spojeného s prostředím, odkud houby pochází. Obecně se doporučuje houby vařit 2–3 minuty po bodu varu, poté vodu slít a houby opláchnout pod studenou vodou.
Doba vaření jednotlivých druhů hub
Druh houby | Doba varu |
---|---|
Bílý hřib | 3 minuty |
Křemenáč, kozák | 4-5 min |
Liška | 7-10 min |
Žampion | 15 min |
Hlíva ústřičná | 10 min |
Při předvaření některých hub lze využít méně vody, aby neztrácely tolik chuti. Takto získaný vývar je vhodný do polévek a omáček. Někteří kuchaři dávají přednost rychlému blanšírování (spaření horkou vodou), místo delšího vaření – houby se nakrájí, přelijí vařící vodou a po minutě scedí.
Hygiena a skladování hub
Při vaření je naprosto zásadní dbát na čistotu a správné skladování hub. I po uvaření je vhodné houby co nejdříve dále zpracovat (například zamrazit), nebo uchovávat v chladu. Nespotřebované houby přelijeme vývarem, uzavřeme v čistých sklenicích a ve spodní části lednice vydrží 2–3 týdny.
Houby nikdy nesbírejte u silnic, starých skládek nebo v blízkosti továren. Těžké kovy a chemikálie se pouhým vařením neodstraní – na tato místa raději zapomeňte.
Podmíněně jedlé houby: zde platí přísná pravidla
Podmíněně jedlé houby, jako třeba holubinky nebo některé druhy klouzků, je nutné před použitím vždy správně povařit. Obvykle tento proces probíhá dvakrát: v první vodě probublat 2–3 minuty, vodu slít a houby dobře opláchnout; potom vařit v čisté vodě podle doporučení (většinou 10–20 minut). Vývar z této první vody nikdy nepoužívejte na další pokrmy!
Pro bezpečné uchování hub doma platí tato pravidla:
- Před vařením očistěte houby od nečistot a hlíny.
- Vařte v dostatečném množství vody, ideálně se špetkou soli.
- Sceďte, opláchněte, ihned zpracujte nebo uložte v chladu.
- Podmíněně jedlé houby vařte vždy dvakrát v nové vodě.
Prodloužení trvanlivosti: kdy vařit až do měkka
Pokud chcete houby dlouhodobě uchovat, po očištění je povařte do měkka (20 minut na mírném ohni, mícháním zabráníte přichycení). Otestujete je tak, že houby klesnou ke dnu. Poté uchovávejte s vývarem v dobře uzavřených nádobách v lednici. Takto připravené houby lze používat na smažení, do omáček i polévek – jako čerstvé houby.
Co rozhodně nedělat
Nikdy se nesnažte vařením zbavit toxinů z jedovatých hub. Žádné vaření neodstraní smrtící látky – zde opravdu platí, že prevence je jediná jistota. Pokud si nejste stoprocentně jisti, jaký druh jste natrhali, raději houby nejezte vůbec.
Sdílím osobní poznámku: Když vařím houby, vždy dávám přednost krátkému předvaření pro jistotu, hlavně když jdu s rodinou do lesa. Lépe přijít o kousek chuti než riskovat zdraví svých blízkých.
Co si zapamatovat při úpravě hub?
Bezpečnost, důkladná očista a správná doba varu jsou klíčem k přípravě chutných a bezpečných jídel z hub. Nikdy nedůvěřujte neznámým houbám a dbejte na čistotu, správné skladování i důslednou tepelnou úpravu. Doba varu hub se liší podle druhu i způsobu zpracování – držte se doporučených intervalů a houby vydrží déle chutné i bezpečné. Vaření hub je tradice, která chrání zdraví celé rodiny.
Komentáře